onsdag 20 januari 2010

Ett decennium!

Här kommer det! Tidernas längsta blogginlägg!
Precis som alla andra känner jag ett behov att sammanfatta lite, 00-talet var ändå det årtionde då jag förvandlades till den jag är idag. Tror att jag hade både de bästa och de sämsta åren i mitt liv där (om man inte räknar med hur det var att gå i högstadiet, förstås. Något värre kan man väl knappast tänka sig?). Förresten, påminn mig gärna om jag glömt något eller placerat något i fel år.

2000
År 2000 inleddes på en brygga på Yxlan med helt andra människor. En märklig dimma kom över vattnet och apokalypsen kändes nära.
Sen reste vi till Indien, en både fantastisk och ansträngande resa. Bäst var själva Indien, sämst var magsjukorna och grälen. På sommaren åkte jag till min värsta Roskildefestival någonsin, iskall och lerig och på Pearl Jamkonserten blev många människor trampade till döds bara några meter från där jag stod.
På hösten läste jag svenska på universitetet, sålde snabbmat på Rooster och mådde dåligt. Men kom på vad jag ville göra med mitt liv: journalist! Jag sökte till Södertörns högskola....

Indien, urbefolkning i Keralas bergsbyar.

2001
... och kom in som femte reserv! Samtidigt tog det slut mellan mig och Gustav efter 3,5 år. Journalistik och multimedia hette utbildningen och den var nog något av det bästa som hänt mig. Kanske inte så mycket för själva utbildningen som för allt den förde med sig.
Jag lärde känna Sara, Jessica, Jöran och många andra som skulle bli fina vänner. Jag reste till Roskildefestivalen på presspass med Jessica, hängde med Hell on wheels och var så lycklig som det nog är möjligt. En drömlik helg hos Magnus i Paris och långa nattpromenader över Västerbron. 2001 kan ha varit mitt livs bästa år, speciellt sommaren. Jag var euforisk. (Hösten var däremot stundvis tung, men det ledde till något bra).
Jag konstfotade mycket också, inom kulturföreningen Interakt där jag deltog i ett stort event på Fylkingen där jag lärde känna Staffan, PP7 Gaftzeb.

Jag a´la 2001, första veckan i skolan.


Lycka på Roskilde.


Magnus.

2002
Jag slet som ett djur med kårtidningen och utbildningen och höll på att bli utbränd. Mitt i allt träffade jag underbara Martin på en 60-talsfest i Flogsta i Uppsala. Jag i bensinluktande kort brandorange loppisklänning, han utklädd till Beppe Wolgers. Självklart blev det kärlek vid första ögonkastet och en lång tid av pendling började. Året försvann i en dimma av Uppsalatåg, längtan och resor till Finland tillsammans. Nyåret var det kallaste någonsin, - 32 grader och vi badade isvak utanför bastun.

En av mina lyckligaste bilder! Sista april i Uppsala, en månad efter att vi träffades första gången.


Fortfarande alldeles nya. På Roskilde.


Jag och festivalen.


Johan hackar vak.

2003
Tog en sabbatstermin på våren för att komma bort från karriärstressen men fick istället jobb som bildhanterare på Aftonbladet. Långa nattpass men spännande att få vara med i tidningsvärlden på riktigt. Någonstans bland friläggningarna och montagen lärde jag känna Pernilla, min kära kollega och vän. På sommaren reste jag och Martin på tågluff i Polen, Ungern, Tjeckien och framför allt fantastiska ön Vis i Kroatien. På hösten började skolan igen och jag och Sara reste till rysktalande Estland på en omtumlande och upprörande miljöreportageresa.

Paul kom till Stockholm och vi frossade i det svenska.


Krakow.


Slaggberg och oljeskiffergruva i Kohtla-Järve, Estland.

2004
Jag och Martin flyttade ihop, först misslyckat i ett torn i Upplands Väsby (en oförglömlig upplevelse man gärna hade varit utan fast jag aldrig brukar säga så) , sedan ihopklämda i en 1,5:a i Midsommarkransen. Jag jobbade nätter på Aftonbladet, skrev c-uppsats om bildjournalistik och gjorde frilansjobb som citykoll-fotograf för Stockholm City på dagarna. Jag gjorde praktik på Allt om resor och reste på reportageresor till Färöarna och senare norra England. Framåt hösten hade jag pluggat färdigt och jobbade tillfälligt som antagningshandläggare på Karolinska institutet medan frilansuppdragen började trilla in.

Aldrig mer!


Färöarna, världens vackraste land.

2005
I januari fick jag mitt första riktiga tidningsjobb som reporter på Norrtelje tidning. En tid av intensivt jobbande kom: frilans, Norrtelje Tidning och Aftonbladet i en vild panikartad blandning som efter en lång och varm sommar som kulturredaktör toppades av sjukskrivning för utmattningsdepression. Men jag trivdes bra i Norrtälje ändå. Roliga kollegor, gott om ansvar och spännande uppdrag. Jag och Martin reste runt på Borneo i tre veckor. Vi tryckte fortfarande ihop oss i Midsommarkransen, men i december behövdes förändring och vi köpte en ny lägenhet i...

Vi åkte till Resmoren och vilade upp oss medan jag var sjukskriven.

2006
... Uppsala, dit vi flyttade i februari till våra drömmars vindslägenhet med takfönster och världens härligaste kök. Jag reste som aldrig förr det här året. Jobbresor till England, Finland, (tre gånger!), Tyskland och en härlig och overklig sparesa med Pernilla till Lettland, bland annat. Dessutom var jag och Martin på en solresa i Senegal på senhösten. Jag bytte tidning också och blev vikarie på Upsala Nya Tidning där jag sommarjobbade. I december fick jag ett nytt vikariat, som webbredaktör på Hyresgästföreningen.

Fantastiska vindsfönstret i nya lägenheten..


Sista dagen på Norrtelje tidning med Theresa och Dennis


Köln


Mbour, Senegal


Stranden, Senegal

2007
Hade jobbat kanske tre veckor på HGF när jag upptäckte att jag var gravid. En lång tid av trötthet, illamående, osannolika juicecravings och senare foglossning ledde fram till att vår fantastiska, älskade Matilda föddes den 24 oktober. Hela livet kastades om, började om. Andra, helt underordnade saker vi gjorde det året var att resa till Barcelona och till Strummer camp i Manchester.

Martin på fantastisk juicebar i Barcelona. Alla mina gravidcravings stillade!


Bara någon vecka kvar...


Chockad nybliven mamma

2008
Att vara förälder. Fantastiskt och omtumlande på samma gång. Saker började falla på plats och jag var mammaledig. Sedan delade vi på ledigheten och jag jobbade lite här och lite där. Ett lååångt sommarlov tillsammans på landet. Många barnvagnspromenader, och många timmar med mina mammavänner Lisa, Lina, Marika, blogg-mammavännen Emma och deras barn. I augusti flyttade vi igen, till en stor och ljus och sned fyra i Luthagen. I november började jag jobba heltid och flyttade in till Pernillas fina kontor på vinden i gårdshuset där jag fortfarande sitter. Älskar mina nya kollegor och den inspirerande miljön. I december reste vi på charter till Fuerteventura och Matilda spydde kaskader hela veckan. En reportageresa hann jag också med det här året, till Antwerpen.


Martin och Matilda, sex månader på Kitö på vårvintern.


Matilda tyckte inte det var så värst roligt att vara på stor fest, när villan på Kitö firade 90-årsjubileum.

2009
Livet blev ganska lugnt och sig likt igen, nu när föräldrachocken hade lagt sig. Matilda var fantastisk och viljestark, jag jobbade i mitt fina kontor. Vi var hemma mycket, inga stora resor det här året. Matilda började på dagis i augusti och trivs otroligt bra. 2009 var också ett ganska tungt år. I april gick Martins kusin Micki bort, hastigt och oväntat. I juli gick min moster Kerstin också bort. Flera andra tunga händelser gör att det stundvis är svårt att orka. Vi håller oss vid ytan med hjälp av varandra, glädjen över många nyfödda barn och ett par bröllop bland vännerna. En jobbresa till New York i oktober höjer också mitt humör en stund.
Året avslutas på Resmoren. Vår lilla familj i sällskap med fina Dora och Andreas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar