söndag 14 februari 2010

Trollvinter

Jag längtar så otroligt mycket till våren!! Det spelar ingen roll att det är en vacker solig vinterdag ute, jag vill ha torr asfalt och sopbilar och gå ute utan jacka. Jag vill också ha Kitösommar och gå barfota i blåbärssnåren (minus myrorna som bits, kanske).
Min barndom och hela mitt liv hittills har kantats av mumintroll och andra karaktärer i Tove Janssons böcker. Så är det om man är finlandssvensk, som jag är. Även om ni som hör mig prata inte tror det. Men jag byter dialekt när jag träffar min familj eller släkt. Vårt sommarställe ligger vid Finska viken, inte alltför långt från ön där Tove Jansson och hennes livskamrat Tuulikki Pietilä hade sitt hus. Det finns en ö vi åker till ibland med motorbåten och jag tänker att det måsta vara den som är förlagan till ön i pappan och havet. Söderskär. Den har en fyr, den har branta stupande klippor, en strand med runda stenar och den har ett glo som verkar bottenlöst. Jag vill vara där nu, jag vill att det ska vara sommar och skummande vågor och jag vill ha med mig ljummen saft i en plastflaska.
Vad tror du, pappa (somjag vet läser bloggen), är det Söderskär som är förlagan?

1 kommentar:

  1. Det är möjligt att Söderskär är förebilden, även om ön i Toves barndom och ungdom var befolkad med både lotsar och sjöbevakning; numera är ön privatägd (men inte avstängd för allmänheten) Fyren på Söderskär är en riktig Pappan-och-Havetfyr. En annan möjlig ö är Orrengrund (numera lotsstation för Kotka och Lovisa) som också har den rätta sortens fyr och kanske låg närmare Toves barndomsskärgård. Många av skären ute i Finska Viken har hemlighetsfulla glon och vidpinade skogar av den sort som finns på ön i Toves bok, så jag skulle tro att hon har plockat ihop bilder från olika håll, säkert också från hennes egen ö Klovharun. Men liksom du känner jag mig hemma på ön i Pappan och Havet och har tänkt på Söderskär.

    SvaraRadera