söndag 15 november 2009

Hysteri

Dagens inlägg i min vaccinföljetong får handla om media. För om någon skött svininfluensan dåligt förutom vissa kommunalpolitiker så är det tidningarna. Framför allt kvällstidningarna. Titta på det här. Vidrigt, snaskigt, onödigt. Stackars familjen som förlorat sin son, men i sammanhanget skapar det en hysteri kring svininfluensan som inte är rimlig. I proportion till hur många som dör i vanlig influensa varje år, och i andra sjukdomar också förresten, är det helt absurt. Eller rubriker som denna och denna. Det spär på allmänhetens oro och stress till orimliga mått och får oss att bete oss på ett sätt som man aldrig annars skulle göra. Fullt friska, vuxna människor som använder sin styrka, sitt namn eller sin position för att få gå före barn, och riktigt sjuka, i vaccinationskön. Hysterisk oro och försiktighetsåtgärder bortom all måttlighet.
Det är befriande och lättande att läsa till exempel sjukvårdsrådgivningens hemsida:

De flesta som har blivit sjuka har haft en lindrig sjukdom. Mindre än 10 procent av de sjuka har behövt sjukhusvård, så är det också vid vanlig influensa. De som blivit allvarligt sjuka har för det mesta haft någon underliggande långvarig sjukdom, men vissa har varit tidigare friska yngre personer. Det har också inträffat dödsfall, men inte fler än vid vanliga influensaepidemier.

Pandemi betyder att det är en epidemi som har spridit sig till stora delar av världen, och att man kan förvänta sig att den sprids till många människor. Sjukdomen ger däremot inte allvarligare symtom än vanlig influensa.

Anledningen att vaccinera sig är alltså främst att skydda de som av olika skäl inte kan vaccinera sig, till exempel cancersjuka eller personer med allergi mot något av de ämnen som finns i sprutan. Då är det väl i och för sig bra att folk rusar till vaccinationsbyråerna. Men det är ändå inte rimligt med de ödesmättade grepp som används i nyhetsrapporteringen. Jag hoppas att det kommer en debatt om detta efteråt. Och är tills vidare rätt nöjd att det inte är jag som skrivit de ödesmättade artiklarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar