onsdag 11 november 2009

Om vaccinationen

Jag vet inte om ni som inte bor i Uppsala har det likadant men här är det rena krigstillståndet just nu. Jag talar förstås om massvaccineringen mot svininfleunsa. Har precis lagt på luren efter att ha pratat med vår bvc-sköterska som var mycket upprörd. Vårdcentralen där hon jobbar, en kommunal sådan, hade gjort i ordning en hel våning på sjukhuset för att kunna ta emot alla som ville vaccinera sig. Men eftersom den som vaccinerar får ett tillskott i kassan på 75 kronor per dos så har vår borgerliga kommun beslutat att de pengarna ska tillfalla - de privata vårdalternativen. De kommunala får bara vaccinera riskgrupper (vilket de med dagens vaccinbrist knappt klarar). Officiellt är det för att de kommunala vårdcentralerna ska koncentrera sig på den övriga vården. Men det kan väl vem som helst se att det funkar bättre i precis alla andra städer än Uppsala, där man kan få en spruta på sin vårdcentral?
Därför var det klockan sju i morse flera hundra meter kö till vaccinationsbyrån medan Samariterhemmets vårdcentral bara får svara i telefon och avfärda alla som ringer. Det är ju helt absurt. Borde man inte prioritera att alla blir vaccinerade istället för att i varje försöka få politiska (minus)poäng? I och för sig, politikerna här i Uppsala har ju sitt på det torra, de har ju redan gått före i vaccinationskön och skapat riksnyheter av det. Såna prioriteringar sänder ju verkligen rätt signaler när man egentligen borde lugna ner befolkningen, eller?
Läs gärna här om dagens vaccinationskö. Jag vet inte när vi ska lyckas ta den där sprutan. Men jag vet att jag inte tänker ryckas med i galenskapen och sitta utanför vaccinationsbyrån i en sovsäck på en liten stol klockan fem på morgonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar