måndag 17 januari 2011

Ännu mer prinsigt

Sällan har jag fått så många frågor om en krönika som den förra som bland annat handlade om det likala Uppsalauttrycket "prinsigt". Alla som kommer härifrån verkar ha en nära relation till språket,f ör de som inte hade hört det blev nästan lite upprörda, och de som hade hört det blev jättestolta! Och mysteriet med begreppet har dessutom fått sin lösning. Jag fick följande mejl från en läsare. Ett vardagsmysterium är löst!

Hej Johanna,
I morse satt jag och åt frukost och från vardagsrummet hördes ett tjut och ett asflabb! Anders, min make, rullade sig i soffan efter att ha läst din krönika. Han babblade på i rekordfart och jag ska nu försöka sammanfatta historien för dig så ska du få veta ursprunget till uppsalaslanget prinsig.
Prinsig är ett uttryck som har sitt ursprung i Nåntuna (och med ett grabbgäng födda 1977 så kanske kan det vara så att det faktiskt är vänner till dig som en gång myntat uttrycket, eller vänner till vänner). Det har inget med prinsar att göra utan kommer från cigaretterna röda Prince.
Det var en kille i gänget i Nåntuna vars pappa rökte mycket röda prince och som hade för ovana att sprida sina cigarettpaket kring sig, inte minst i bilen. Grabbgänget tyckte det var ett lodigt och lite bisarrt och i viss mån sunkigt beteende och började kalla det prinsigt att vara lite lodig. Det blev ett begrepp som användes ofta och aldrig i positiv bemärkelse, utan bäst översatt med lodig kanske. Detta var i slutet av 80-talet/början av 90-talet. Killarna är inte helt överens om när men det var definitivt under den så kallade rollspels-eran i gänget för då partades det frekvent om prinsigt.
Så, då var det aldrig positivt, men det är ju lätt att se hur ett sånt uttryck kan förändras till positivt om man inte vet ursprunget.
Anders gillade speciellt din titel. Att bära blazer, gärna med uppkavlade ärmar o lofers, är otroligt prinsigt!!!

Kul i alla fall att du skrev om detta! Gillar att läsa dina krönikor!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar