fredag 13 mars 2009

Timeshare crimeshare

Vissa jobb man gör tar egentligen mindre plats än de förtjänar. De borde publiceras igen, tas upp på Tv och diskuteras runt middagsborden! Det har hänt några gånger att jag har känns mig sådär riktigt genomnöjd. Att jag har lyckats belysa en fråga ur många synvinklar och skapat en ny tanke hos läsarna. Ett sådant jobb var konsumentreportaget om timeshare som jag skrev i allt om resor för fyra år sedan. Det var ett av mina första större konsumentjobb för dem, som skulle följas av många många fler. Det kom till mig av en slump, när en desperat läsare hörde av sig till mig för att han kände sig hotad av ett norskt företag som krävde honom på pengar för en andelslägenhet som han "vunnit" under en semesterresa. Medan jag skrev och grävde upplevde jag att jag stötte på något som var en stor nyhet som ingen annan hade hittat. Efter detta skrev bland annat DN en nästan likadan artikel.

Det är här det händer... (Gran Canaria 2007)

Gratis resa till Teneriffa. En kryssning i Karibien, en andel i en lägenhet med fantastiskt läge på spanska solkusten. Snabb affär, nästan gratis. Ja, det är för bra för att vara sant. Akta dig för timeshareförsäljare.
En dag på stranden i ett semesterparadis. Du känner dig lyckligt lottad som haft råd och tid med en resa. Därför blir inte heller reaktionen den normala- förvåning- när en trevlig person kommer fram och ger dig en lott och du vinner. Samma kväll, efter timmar av bearbetning och många glas champagne, har du skrivit på ett kontrakt som innebär “gratis” semester i några år framöver. Och redan betalat flera tusen kronor för det. Något du kanske senare djupt kommer att ångra.
– Jag kunde inte tänka mig att det skulle vara något konstigt, säger Charlie som reste till Gran Canaria tillsammans med sin fru för några månader sedan. Under en promenad på stranden mötte de en mycket trevlig svensk man som gav dem en skraplott. De vann, och fick åka taxi till ett lyxhotell där de blev erbjudna medlemskap i en semesterklubb. De tyckte att erbjudandet om billigt boende på valfri semesterort ett par veckor varje år lät bra.
– Försäljaren gjorde ett mycket pålitiligt intryck, säger Charlie.
Säljmötet var som en fest där de som skrivit på ett kontrakt utropades som vinnare under applåder. När Charlie och hans fru kom hem var de 6000 kronor fattigare. För de pengarna, plus en ytterligare betalning på 18 000 kronor, skulle de få bo mycket billigt på semesteranläggningar runt om i världen någon vecka om året under ett par år. De skulle också få en resa till Teneriffa och en kryssning i Karibien. Allt lät bra, men senare kom tvekan. Kontraktet var väldigt oklart, och inga garantier verkade finnas för löften de fått. Var det hela en total bluff?
– Nej, jag tror att hotellanläggningarna finns, säger Peggy Haase på Konsument Europa som handlägger mängder av liknande ärenden varje år.
– Men problemet är kontraktet, det är så rörigt att man omöjligt kan veta vad man egentligen får.
Charlie skrev på ett kontrakt för en reseklubb, som till skillnad från timeshare inte omfattas av europeisk lagstifting, vilket bland annat innebär att det inte finns någon ångerrätt. Det finns heller ingen garanti för att inte en mängd andra kostnader kan tillkomma på plats, eller att det kommer att finnas plats när man själv vill, där man vill. Han är nu skyldig företaget ytterligare 18 000 kronor och har hittills inte betalat. Han har heller inte försökt få tillbaka de första tusenlapparna han betalade på plats.
–Man måste göra något och inte låta det bero, säger Peggy Haase ochuppmanar därmed alla som känner sig lurade att höra av sig.
Konsument Europa kan ge juridiska råd och hjälp med uppsägningsbrev och liknande, om köpet gjorts inom Europa. Ännu har ingen i Sverige som underlåtit att betala blivit stämda men Peggy Haase påpekar att det inte finns garantier för att inte rättsliga föjder kan förekomma i framtiden. Däremot har det hänt att folk fått telefonsamtal och brev.
Varje år luras hundratals svenska turister med liknande erbjudanden om andelslägenheter och “gratissemestrar”. Försäljarna som man kanske först uppfattar som engagerade använder sig i själva verket av en mycket agressiv metod, som inte accepterar ett nej och inte låter en fundera. Många skriver på kontrakt bara för att få komma bort från försäljningsmötet, i tron att det nog ska bli lätt att dra sig ur senare. Vilket det oftast inte är.
– Vill man verkligen ha en timeshare så finns bättre sätt, säger Peggy Haase. De som blir lurade ville inte ens ha en från början.
Företaget som Charlie och hans fru skrev kontrakt med finns inte med på någon lista över lurendrejeriföretag. Tyvärr är inte det någon garanti för att allting kommer att bli som man önskat. Nya företag växer upp som svampar ur jorden.
– Vi får in anmlningar när någon är missnöjd. Problemet är väl att de som faktiskt åker och blir nöjda, dem hör man aldrig av, säger Peggy Haase.

Timeshare, semesterklubbar och reseklubbar-vad är det?
- Timeshare innebär att du köper nyttjanderätt av en bestämd lägenhet under en bestämd tid varje år. Ett timeshare-avtal ska gälla minst tre år och inom EU finns idag en tvingande lagstiftning som bland annat ger tio dagars ångerrätt. Om du ångrar ditt köp: säg upp avtalet skriftligt och rekommendera brevet. Om du betalt handpenning, kräv tillbaka den.
- Semesterklubbar är förledande lika timeshare. Avtalet ger rätt till en viss vecka på en eller flera semesteranläggningar, och är inte knutet till en viss lägenhet. Här finns ingen ångerrrätt, och ingen garanti för att det kommer att finnas plats dit man vill resa.
- Reseklubbar ska ge rabatt på reguljärflyg och billiga hotell- ofta väldigt ospecificerade erbjudanden. Och ingen ångerrätt.

Så skyddar du dig från att bli lurad
- Skriv aldrig på något papper!
- De som söker upp och erbjuder till exempel en skraplott har oftast någon baktanke. Var medveten om att det är ett säljtrick och risken att du övertalas är stor, säskirlt då du säkert kommer att bli erbjuden alkohol.
- Är du uppriktigt intresserad av en lägenhet, fundera på dina behov. Var, vilken vecka, hur mycket får det kosta, vill du åka till samma ställe år efter år?
- Dubbelkolla praktiska detaljer. Om du har tillträde till lägenheten från en viss vecka, går det till exempel flyg just då?
- Tänk på att du förutom den stora insatsen på tiotusentals kronor kronor måste räkna med en årsavgift på några tusen kronor samt resa och mat på plats.

Tre viktiga frågor för att avgöra om en försäljare är seriös:
1. Får du betänktetid ett par dagar så att vi i lugn och ro kan gå igenom kontraktet? Gör inga impulsköp!
2. Har du ångerrätt och är den inskriven i kontraktet?
3. Finns alla muntliga löften nedskrina i kontraktet?

Tror du att Timeshare är något för dig?
Idén med timeshare är egentligen bra för den som tycker om att återkomma till samma ställe varje år. Och visst finns det seriösa förmedlare, både i Sverige och ute i världen. Här hemma finns Holiday club, som förmedlar både fritidsresor och andelslägenheter, bland annat i Åre. Ska man köpa en timeshare ute i världen är en andrahandsandel det smartaste, det är mycket billigare eftersom otroligt många människor vill sälja sina andelar. Bäst är att vända sig till en mäklare som är med i en branschorganisation, till exempel timeshareförestagens samarbetsorganisation, OTE (Organisation for timeshare in Europe). På Konsument Europas hemsida finns länkar till information, och de kan svara på frågor om sådant man känner sig osäker på.

Om du vill säga upp din andelslägenhet
Det är bara timeshare som omfattas av EU- regler (inte reseklubbar och semesterklubbar) och där har du tio dagars ångerrätt, om avtalet löper på minst tre år. Säg upp avtalet skriftligt och rekommendera brevet. Om du betalat handpenning, kräv tillbaka den. Betala inte mer pengar!
Det är svårt att bli av med en timeshare, och andrahandsvärdet är lågt. Skulle du ändå bestämma dig för att sälja din andelslägenhet, så är andrahandsmarknaden inom timeshare också den full av bedrägerier. Någon ringer upp dig och säger att de har en köpare till din andel. De påstår att de först behöver 15 000 – 20 000 kronor för diverse stämpelavgifter. Lita aldrig på det här tillvägagångssättet! När “mäklaren” väl fått pengarna går han upp i rök. Konsument Europa har en lista över oseriösa andrahandsmäklare, som de polisanmält, på sin hemsida. Men de företagen är förstås inte de enda, utan var alltid misstänksam.

Här kan du få mer information:
www.konsumenteuropa.se - Konsument Europa är till för konsumenter som vill handla inom Europa, och är med i ett nätverk av konsumentkontor i olika länder.
www.crimeshare.net - för en lång “svart lista” över timshareföretag och försäljare. Här finns också ett användbart diskussionsforum.
www.ote.com - Timeshareföretagens branschorganisation. Vänd dig hit om du vill använda dig av något av företagen som är anslutna till dem, som ändå kan anses vara något mer seriösa.


2 kommentarer:

  1. HÖR UPP! Det är endast med advokathjälp du överhuvudtaget kan ta dig ur ett Timeshare-elände, som bara kostar pengar och är omöjligt att sälja. Så du som hamnat i fällan. Få köpet upphävt via advokat, innan det riktiga eländet bryter loss - Been there-Never again! /Törnrosa

    SvaraRadera
  2. Semesterklubbar och timeshare är precis samma sak. Du har rätt till 14 dagars ångerfrist och ingen handpenning skall betalas inom 14 dagar (90 dagar inom Spanien). Köpare bör också vara medvetna om underhållsavgifter och hur pass mycket det beräknas gå upp under de kommande 10 till 15 åren. Genomsnittslig ökning på underhållsavgifter i Spanien ligger på ca 5-10% per år. Den genomsnittsliga underhållsavgiften idag ligger på ca 12000kr per år och med en ökning på 7% innebär en kumulativ summa på ca 165800kr över 10 års ägande. Detta i kombination med att timeshare är väldigt svårt att bli av med utan hjälp av advokat kan resultera i katastrof för många.

    SvaraRadera